Anabole steroider

I dette blogginnlegget skal jeg snakke om anabole steroider. Jeg skal forklare hva anabole steroider er, hva det gjør med kroppen og hva slags bivirkninger anabole steroider kan føre til.

Hva er anabole steroider?

Anabole steroider er ulike midler med et innhold som ligner kroppens egenproduserteTestosteron.svg mannlige kjønnshormon som kalles testosteron. Det er midler som ofte er brukt blant bodybuildere og stadig flere ungdommer. Dette er fordi anabole steroider har som effekt å blant annet øke muskelmasse. Naturfaglig sett er anabole steroider kjemiske substanser som ligner veldig på androgenene som er i kroppen. Androgenene er da mannlige kjønnshormoner, som kroppen selv produserer. Anabole steroider kan i noen tilfeller brukes i medisinsk bruk, men dette er kun om dosen som innføres ikke er større enn den dosen av testosteron som kroppen produseres selv. Det kan innføres i kroppen gjennom plaster, krem, piller eller sprøyte. Anabole steroider regnes i idrett som doping og juks, fordi det skaper en fysisk fordel i forhold til andre idrettsutøvere dersom man går på anabole steroider.

Hva gjør anabole steroider med kroppen?

Anabole steroider har flere effekter på kroppen. Den største påvirkningen er at muskelmassen øker i størrelse og vokser raskere. Dersom man skal få mye effekt må man ta en dose som er større enn kroppens egenproduserte mengde av testosteron. Det kan i noen tilfeller bli brukt medisink, dersom man for eksempel har en hemmet vekst, som gjør at man ikke klarer å uvikle pubertet eller produsere androgenene. I disse tilfellene får man resept og dose hos legen, men det er svært uvanlig og det er vanskelig å få det tildelt.

Ettersom anabole steroider øker muskelmasse og gjør at restitusjonsprosessen går anabole_stereoiderfortere er det et populært produkt blant bodybuildere, ungdommer og idrettsutøvere. Bodybuildere har siden hormoner ble forsket på fra 40-tallet vært interessert i disse menneskeskapte “androgenene”. I 1956 kom det første anabole steroidet til USA, methandrostenolon. Methandrostenolon er et anabolt adrigent steroid som kom i tablettform. Dette betyr at det hovedsaklig innehold muskelbyggende hormoner som man fikk i kroppen gjennom tabletter. Det ble brukt i militært formål for at soldatene skulle bli sterkere, raskere og få bedre utholdenhet. Dette gjorde at kroppene deres ble tyngre, de fikk større muskelmasse og restituerte mye fortere, slik at kroppen på nytt kunne utføre arbeid. Dette ble raskt oppfanget i bodybuilder miljøet og det ble tatt enorme doser av anabole steroider, som var lite forsket på. Det ble seneret oppdaget at anabole hadde enorme konsekvenser og bivirkninger.

Hva slags bivirkninger har anabole steroider?

Bivirkningene anabole steroider kan påføre er svært varierende fra person til person, hvor stor dose man har tatt, hvor lenge man har påført kroppen steroider og hva slags anabole steroider man har tatt. I verstefall kan man få både fysiske og psykiske skader som nyrekreft, leverkreft, økt aggresjon og avhengighet av steroider. Ettersom hjertet er en muskler, blir også det påvirket dersom man bruker anabole steroider. Anabole steroider gjør at muskelmasse øker, så derfor kan også hjertet bli større. Det kan føre til at hjertet blir stivere og pumper blodet saktere rundt i kroppen. Det kan også føre til økt fettleiringer i blodårene, på grunn av økt dårlig kolesterol, som gjør at hjertet blir enda mer belastet.

I begynnelsen av opptaksfaen, når man først har startet med anabole steroider, får man som regel mindre bivirkninger som kul i nippelen, kviser og økt hårvekst. De fleste alvorlige bivirkningene kommer etter flere år, og de fleste storforbrukere av anabole steroider dør i yngre alder enn normalt. Igjen er dette varierende fra person til person, hvor stor dose man har tatt, hvor lenge man har påført kroppen steroider og hva slags anabole steroider man har tatt.

Et eksempel på hvor ille det kan gå dersom man bruker anabole steroider er tidligere bodybuilder Sonny Schmidt. Han vant flere store mesterskap innenfor kroppsbygging, men døde i 2004 kun 50 år gammel. Grunnen til dette var kreft i leveren, mest trolig på grunn av hans bruk av anabole steroider. På verdensbasis er han bare en av svært mange som har dødd, med stor skyld av anabole steroider.

-TOBIAS

Kilder:

https://www.ung.no/doping/2117_Bivirkninger_av_anabole_steroider.html

https://sml.snl.no/anabole_steroider

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s