Hva har jeg lært?

 

I år har jeg et veldig lærerikt år, hvor jeg har lært utrolig mye. Det er jo selvfølgelig noe i matten jeg føler jeg mestrer mer enn andre ting. En av disse tingene er Pytagoras læresetning. Jeg har tenkt til å utdype meg litt om dette.

De første minuttene vi lærte om dette, skjønte jeg ingenting. Hvorfor skulle «a²+b²=c²» fortelle meg hvor lang en side i trekanten er? Hva er liksom kateter og hypotenusen? Når vi fikk beskjed om at det egentlig bare var å fylle ut den informasjonen som stod på trekanten, med Pytagoras læresetning og regne ut. Det var da jeg begynte å skjønne det.

Det var også veldig hjelpsomt at vi gikk gjennom i en time, hvorfor Pytagoras læresetning var riktig. Når vi gikk gjennom det først, skjønte jeg ikke så mye, men etter hvert falt alle bitene på plass. Det er en av de tingene jeg synes kanskje hjelper mest er at vi får svaret på hvorfor ting er sånn, for da slipper jeg litt å gå rundt med det at det er ubrukelig, og det blir enklere å regne ut og bruke det i tekstoppgaver. På barneskolen fikk vi bare vite at man regner det ut sånn fordi det er det som er riktig, og da går man hele tiden å lurer om hvorfor noen fant ut at det akkurat var sånn.

Jeg har egentlig fått veldig mye bruk for Pytagoras, mer enn jeg egentlig skulle tro. Spesielt på prøven som vi tok for inntak til videregående matte, den prøven var veldig vanskelig, men Pytagoras gjorde det en del enklere for meg.  Det er enkelte ting i matten jeg synes blir enklere å regne ut nå som jeg kan Pytagoras, og det er en veldig enkel formel som gjør at jeg egentlig husker den utenat.

Dette var da en ting jeg har lært i matematikken i år. Jeg har selvfølgelig lært mye mer. Føler at vi har lært mye nytt, men at de tingene vi har lært har bygd på det vi lærte i fjor. Det synes jeg er gøy for da får man fortsatt brukt det man lærte fjor bare på litt andre måter, men også på et mer utfordrende nivå.

Rettvinkled trekant

-Tuva

One thought on “Hva har jeg lært?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s