Hva har jeg lært dette skoleåret?

I dette blogginnlegget skal jeg utdype og tenke litt gjennom kva jeg har lært og erfart dette skoleåret. Ettersom dette skoleåret er viktig for terminkarakteren i 10. klasse var det utrolig viktig å ha fokus på nye lærdommer i de grunnleggende temaer.

Helt i begynnelsen av året var jeg forberedt på et høyt nivå og enn stor økning av lekser og oppgaver, men det var ikke store forskjellen fra året før. Ettersom jeg hadde litt problemer med den fysiske helsen min gjorde jeg en avtale med Siri om at jeg slapp å gjøre lekser hvis jeg ikke var helt i form. Det utviklet seg til å bli et personlig problem å holde følge, men jeg fant en løsning. Jeg lærte at jeg må følge 100% med i timen og alltid lytte på hva læreren forklarer. Hvis men virkelig lytter og noterer alt får man utrolig mye gratis læring. Jeg gjorde lekser når jeg klarte, men ettersom jeg allerede kunne det fra før av gikk alt på autopilot.

Innenfor matematikken har jeg lært om Pythagoras læresetning, algebra, normalform, lineære funksjoner, potenser, ligninger og vi har jobbet en god del innenfor geogebra. Alt dette har for det meste vært nye temaer og annerledes matematikk for oss. Læringsmessig har jeg lært utrolig mye nytt innenfor disse temaene. Det jeg føler jeg har mestret best er Pythagoras læresetning (a²+b²=c²).

Pythagoras læresetning er: a²+b²=c². Dette handler om lengdene på de to katetene (de korteste sidene) og hypotenusen (den lengste siden) i en trekant. Om man vet to eller i noen tilfeller en lengde av trekanten kan man finne den siste. Fremgangsmåten lærte vi av Tommy som viste på tavlen og ved å forsøke selv via oppgaver. Ettersom dette var et nytt tema for oss tok det litt tid før jeg mestret det, men ved øvelse og matematisk forståelse klarte jeg å løse kjente og ukjente oppgaver med Pythagoras læresetning.

Dette har vært et veldig lærerikt år med nye temaer og mestringer. Jeg har fått ny kunnskap innenfor matematikk, men også om læringsmetoder og meg selv. Det viktigste jeg har lært i løpet av året er faktisk om meg selv, og at jeg kan lære kun ved å følge med i timen.

-Tobias

One thought on “Hva har jeg lært dette skoleåret?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s