Hvitt lys

I dette blogginnlegget skal jeg snakke om mine kunnskaper om hvitt lys.

Det hvite lyset kommer fra sola og er en blanding av elektromagnetiske bølger med forskjellige bølgelengder. Det ble veldig komplisert, jeg skal prøve å forklare det litt enklere. Hvitt lys er lys fra som inneholder alle fargene. Rødt, Oransje, Gul, Grønn, Blå, Indigo, Fiolett. En huskeregel på dette er ordet «roggbif». Det blir rekkefølgen på fargene i regnbuen. Siden hvitt lys er en blanding av alle fargene i regnbuen kan man ikke si at hvitt er en farge, men det finnes måter man kan skille fargene fra hverandre.

Det er ikke alt lys øyet kan oppfatte. Synlig lys er lys som har en bølgelengde fra ca. 700nm til ca. 380nm. Kombinerer du alle disse fargene vil du altså da få hvitt lys.

Et kjent eksperiment man har i forbindelse med hvitt lys er «lysbrytning i et glassprisme». Det du gjør når du gjennomfører dette eksperimentet er at du beviser at det hvite lyset faktiske er en blanding av regnbuens farger. Man kan sette opp en lyspære, en plate med et hull i og prisme i høyde med hullet. Når man sender ut hvitt lys av en lyspære, og så blir strålen konsentrert og sendt mot prisme. I prisme vil lysstrålen brytes. Bølgelengden på lyset er har noe å si når vi snakker om å bryte hvitt lys. Fargen med minst bølgelengde bryter lettere enn fargen med lengst bølgelengde.

-Sofie

2 thoughts on “Hvitt lys

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s